Jevreji

Jedna od najvažnijih aktivnosti naše crkve je zajedništvo sa Jevrejima u Bosni i Hercegovini.

Na samom početku našeg rada u Zenici, Bog je pastoru Kapinu dao riječi iz Postanka (1. Mojsijeva) 12: 1-3. Znajući da je Isus rekao da “spasenje dolazi od Jevreja”, te su riječi pastoru Kapinu bile tako jasne i znao je da će temelj njegove službe u Zenici, kao i u cijeloj zemlji, biti utemeljen na blagoslovu Božjeg obećanog/izabranog naroda i da im trebamo pokazati ljubav koju imamo prema njima.

27. septembra 2006. održali smo u Zenici prvi ikad organizovan događaj jevrejsko-kršćanskog prijateljstva. Gosti jevrejske zajednice iz Sarajeva bili su Moris Albahari, Eli Tauber i Rabin Eliezer Papo iz Jerusalima (čovjek koji je porijeklom iz Sarajeva, ali je otišao u Izrael i postao Rabin). Bili su dodirnuti svim onim što smo učinili i nakon toga naše zajedništvo se nastavilo do dan danas.

U vrijeme kada svi gledaju samo na vanjske (političke) stvari, a koje se tiču ​​Jevreja i Izraela (čak i neki kršćani rade isto), i u vrijeme kada nije popularno stati uz njih, mi moramo znati zašto to činimo. Prije svega zato što je Bog rekao da su ONI obećani narod, da je MESIJA došao od njih i da je spasenje od NJIH.

I ko god ih hrabro blagoslovi, blagoslovit će i njega Bog Abrahama, Isaka i Jakova, Bog Izraelov!